Novi list 17.09.2016.

NA SNAZI OD 1. LISTOPADA

Nova pravila: Liječnici više ne pišu ispričnice, dijabetičari bez vođenja dnevnika neće moći dobiti trakice

Bit će pokrenuta i akcija za dodjelu koncesija po hitnom postupku svim zainteresiranim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Obiteljski liječnici od 1. listopada više neće ispisivati ispričnice đacima za izostanak s nastave, a toga datuma pokrenut će i akciju za dodjelu koncesija po hitnom postupku svim zainteresiranim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti,  zaključeno je na Vijeću Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, koje je u subotu održano u Metkoviću.

Snimio Sergej DRECHSLER

Ispričnice se davati samo onim đacima koje su stvarno i liječili, a u ostalim slučajevima, poručuju, to je stvar roditelja i nastavnika. U priopćenju navode i da će uskoro objaviti popis potvrda koje obiteljski liječnici više neće ispisivati.

Među zahtjevima s kojima će izaći pred novu zdravstvenu administraciju i dodjela je koncesija (privatne prakse) svim liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji to žele po hitnom postupku te hitne izmjene zakona koji to regulira.

 Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine pojasnili su u subotu kako će dnevnik mjerenja šećera u krvi biti uvjet za dobivanje novih trakica, a ne novih lijekova za dijabetičare kako je ranije bilo objavljeno.

“Niti jedan dijabetičar koji ne donese dnevnik svojih mjerenja šećera u krvi s izbrojenim potrošenim trakicama neće moći dobiti propisivanje tih novih pomagala”, pojašnjava KoHOM uvjete kojih će se ubuduće držati obiteljski liječnici.

U priopćenju o novim pravilima  u radu s pacijentima KoHOM-u se danas potkrala pogreška pa je objavljeno da će vođenje dnevnika mjerenja šećera biti uvjet za “propisivanje novih lijekova” za dijabetičare što ne odgovara istini.

Potkrala im se greška u priopćenju, KoHOM pojasnio da će dnevnik mjerenja šećera u krvi biti uvjet za dobivanje novih trakica

Od 1. listopada najavljuju  akciju tijekom koje će pozvati sve doktore obiteljske medicine, radnike Domova zdravlja, da podnesu zakonski osnovane zahtjeve Domovima zdravlja,  županijama i Gradu Zagrebu uz svu pravnu pomoć KoHOM-a.

Prvi dio te akcije trajat će do  siječnja 2017., a KoHOM će, kažu, primati i obrađivati odbijenice te nastaviti daljnje aktivnosti protiv onih Domova zdravlja i ustanova koji su odbili suradnju kako bi liječnicima osigurali dostojanstven život i rad.

“Županije koje se neće na to odazvati odobravanjem privatne prakse/koncesije u što kraćim rokovima, odlazak liječnika morat će same objasniti svojim građanima”, poručuju iz udruge.

 

Ističu i da je primarna zdravstvena zaštita “najkontroliraniji i najuređeniji dio zdravstvenog sustava u Hrvatskoj”, kartice za bilježenje radnog vremena i elektronička komunikaciju koristi već više od deset godina. Istodobno,  bolnice još ponekad ručno pišu nalaze na papiru, ne šalju nalaze i ne bilježe točno radno vrijeme svojih radnika kroz evidenciju kartičnih prijava odlaska i odlaska s posla.

Unatoč tome, kažu u KoHOM-u, primarnu se zaštitu, koja troši svega oko šest posto zdravstvenog proračuna, stalno “reformira”, dok se HZZO ne usuđuje uvesti reda  u “crne rupe” ostatka zdravstva, najviše u bolnice.

Bolnički sustav je postao  “sveta krava” u koju se ne smije dirati, unatoč ogromnim troškovima,  nezadovoljnim pacijentima i radnicima, ocjenjuju u udruzi.

Cijelo to vrijeme, kažu, HZZO “trenira strogoću” nad obiteljskim liječnicima koje kažnjava od 500 do 40 tisuća kuna – zbog administrativnih propusta (pisanja putnih naloga, ortopedskih pomagala, lijekova mimo smjernica HZZO-a, a indiciranih od strane bolničkih liječnika).

Tomu su sada odlučili stati na kraj te poručuju pacijentima da uskoro neće moći dobiti svaki lijek, doznaku za bolovanje ili putni nalog ako nisu strogo poštovani uvjeti HZZO-a.

Za liječnike će otvoriti konzultacijske linije u slučaju nejasnoća, a pacijenti će u svakoj ordinaciji biti informirani u koju pravnu službu HZZO-a se mogu javiti radi obrazloženja svojih prava.

 

Pojašnjavajući nova pravila za pacijente, navode kako niti jedan dijabetičar koji ne donese dnevnik svojih mjerenja šećera u krvi s izbrojenim potrošenim trakicama, neće moći dobiti propisivanje novih lijekova.

“Lijek koji mu je preporučen od bolničkog liječnika neće moći dobiti ako on nije u skladu sa smjernicom HZZO-a (uvjetima plaćanja), a niti privatni recept da ga sam može kupiti. Putni nalog za pacijenta i/ili dijete će se dobiti samo ako su strogo zadovoljeni uvjeti pravilnika. Ukoliko liječnik ne zna stvarne uvjete ili nije siguran u istinitost zahtjeva, morat će odbiti izdati putni nalog”, kažu u KoHOM-u.

Pacijente upućuju da u svim tim slučajevima mogu i trebaju podnijeti prigovor i tražiti pojašnjenja u HZZO-u “koji uostalom i služi tome”.

.

.

.

.

Oglasi
Categories: OBAVIJESTI LIJEČNICIMA | Komentiraj

Navigacija objava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: