Večernji list 05.09.2016.

OBITELJSKI LIJEČNICI PROTIV E-KARTONA:

‘Zašto bi kardiolog u bolnici znao da je moja pacijentica imala abortus prije šest mjeseci’

Zašto bi kardiolog u bolnici znao da je moja pacijentica imala abortus prije šest mjeseci, pita dr. Ines Balint

'Zašto bi kardiolog u bolnici znao da je moja pacijentica imala abortus prije šest mjeseci'

Foto: Robert Anić/PIXSELL

.

E-karton dobra je namjera, ali loša implementacija, tvrde obiteljski liječnici. “Obavještavamo drage pacijente da nismo u mogućnosti dati ispravno objašnjenje te ih upućujemo da se za točnu informaciju obrate HZZO-u”, stoji u priopćenju dr. Vikice Krolo, čelnice KoHOM-a.

– Pacijenti nas pitaju na koji način da daju privolu za e-karton na tri razine, a ni nama nije jasno! Dobili smo 28 stranica nejasnih uputa – kaže dr. Ines Balint. Upozoravaju da bi informatizacija trebala ubrzati posao, ali na način na koji se uvodi – povećava administraciju. Kad bi se liječnici držali uputa HZZO-a o e-kartonu, dnevno bi u ordinaciji mogli primiti tek desetak pacijenata, kažu. Najveći problem vide u činjenici da e-karton nije predviđen ni u jednom zakonu, a kako su oni odgovorni za zdravstveni karton pacijenta, neprihvatljivo im je preuzeti pravnu odgovornost za moguće tužbe. – Želimo imati jamstvo da u e-kartonu neće svima biti vidljiva liječnička tajna koju zna samo obiteljski liječnik. Npr. zašto bi kardiolog znao da je pacijentica imala abortus ili da je pacijent homoseksualne orijentacije?! – navodi dr. Balint. U HZZO-u tvrde da nikakvog dodatnog administriranja neće biti.

– U KoHOM-u je pogrešno shvaćeno da će se u probnom radu potpisivati izjava što bi im oduzelo vremena. U ovoj fazi nije nikome obveza otvarati e-kartone. Svako programsko rješenje ima rubriku gdje se mogu zapisati podaci koji ne putuju na CEZIH te ih nitko ne može vidjeti osim izabranog doktora koji ih je upisao – kažu u HZZO-u. Ističu i da je u ovoj fazi e-karton vidljiv samo doktorima primarne zaštite.

– Tako ni kardiolog neće znati da je pacijentica imala abortus. Stigmatizirajuće dijagnoze, najčešće psihičke i spolno prenosive bolesti, kojih ima oko 1000, u ovoj su fazi izuzete iz e-kartona – objašnjavaju i dodaju da pacijent o svom životnom stilu nema obvezu razgovarati s doktorom pa ni homoseksualnost nije podatak koji će bilo kome biti dostupan.

Oglasi
Categories: OBAVIJESTI LIJEČNICIMA | Komentiraj

Navigacija objava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Blog pokreće Wordpress.com.

%d bloggers like this: