Večernji list 19.08.2016.

Nećemo odustati od akcije ’20 minuta’

Da bi se riješili gužve u čekaonicama, pacijente će primati po prioritetu

Nećemo odustati od akcije '20 minuta'

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Liječnici obiteljske medicine nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu zdravlja poručili su kako ne odustaju od svoje najavljene akcije “20 minuta”, a tehnički ministar zdravlja dr. Dario Nakić obećao im je administrativno rasterećenje.

Spomenuta akcija, podsjetimo, posljednji je potez obiteljskih liječnika kojim se nastoje riješiti gužve u svojim čekaonicama pa će pacijente primati prema prioritetu, što znači da će ostale naručivati istog ili idućih dana. Što je prioritet, detalji su koje je ekskluzivno objavio Večernji list, a među ostalim riječ je o točno definiranim medicinskim stanjima pacijenata koji će biti odmah primljeni svom liječniku.

Konkretno, to su oni s boli u prsima, krvarenjem i otežanim disanjem. Takvog će se načina rada pridržavati, prema procjenama vodstva Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM), većina od njihovih 800-tinjak članova, što je zapravo trećina obiteljskih liječnika u Hrvatskoj. Teoretski to znači da 1,3 milijuna njihovih pacijenata od 1. rujna može očekivati obavijest o novom načinu rada.

– Mi od svojeg plana i akcije ne odustajemo i to smo rekli i ministru. Objasnili smo mu da nije riječ o štrajku, nego o novoj organizaciji rada koja ide u korist pacijenata. Dugo upozoravamo na administrativne poslove koje moramo raditi i koji nam se stalno prebacuju pa nam je ovaj put ministar obećao kako će nas osloboditi pojedinih administrativnih radnji – govori dr. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a.

Koliko je to obećanje realno budući da je riječ o tehničkom ministru, vidjet će se već idućih dana, no istovremeno potezi Ministarstva u praksi idu u sasvim drugom smjeru.

Naime, kako doznajemo, ovih je dana ukinuta mogućnost kontrolnog pregleda na bolničku uputnicu, što znači da se sada još jedna kategorija pacijenata upućuje upravo obiteljskim liječnicima!

Takozvana B uputnica dosad je značila da pacijent nakon operacije na istu uputnicu ima pravo na tri kontrolna pregleda na koja ga odmah naruči njegov bolnički liječnik.

Sada pak operirani pacijent iz bolnice mora svojem liječniku po uputnicu i tek potom natrag u bolnicu na kontrolu. Osim šetanja za pacijente, novi je to posao i za obiteljske liječnike.

Oni su više puta apelirali da im se smanji administrativni dio posla zbog kojeg pate upravo njihovi pacijenti koji čekaju dok liječnik, primjerice, piše potvrde za raznorazne sportske aktivnosti, glazbene, umjetničke, putne naloge itd.

.

.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/necemo-odustati-od-akcije-20-minuta-1107288

Oglasi
Categories: OBAVIJESTI LIJEČNICIMA | Komentiraj

Navigacija objava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Blog pokreće Wordpress.com.

%d bloggers like this: