Glas Slavonije 18.08.2016.

LISTE ČEKANJA

 

Nacija sve bolesnija, sve je manje liječnika, buja jedino administracija
Obiteljski liječnici žele smanjiti gužve u čekaonicama (Foto: DAVOR KIBEL)

Liječnici obiteljske medicine početkom rujna započinju s akcijom “20 minuta”, čime žele smanjiti gužve u čekaonicama, a gdje bi se svakom pacijentu posvetilo 20 minuta. Dakako da liječnik neće odbiti pacijenta koji mu se obrati s bolom u prsnom košu, krvarenjem ili pak otežanim disanjem. Stanja su to zbog kojih će pacijent odmah biti primljen u ordinaciju, no svi ostali morat će dogovoriti termin. Na taj način dnevno će moći biti primljeno najviše 40 pacijenata. Neki liječnici kažu kako takva praksa nije novost, neki je već provode, a i ova akcija ostaje na razini preporuke.

Prekipjelo im

Dr. Ljiljana Ćenan, koja već 12 godina radi u svojoj ordinaciji obiteljske medicine u Ivankovu, pojašnjava razloge ovakvog, gotovo očajničkog poteza liječnika.

– Prekipjelo nam je, voda ne da nam je došla do grla, nego iznad glave. Ne možemo više ovako raditi, sve je veći pritisak pacijenata na nas, sve je veće prebacivanje, ja to nazivam “pamet-vrijeđajuće” administracije, jer doista neke stvari koje mi pišemo vrijeđaju zdravu pamet. Kad nekome pojasnimo da to nema smisla, da nema svrhe i da je štetno, kimnu glavom i kažu “da, vidjet ćemo kako ćemo to riješiti”, a nitko ništa ne rješava. Godinama upozoravamo na neke budalaštine koje nama uzimaju užasno puno vremena, a koje nigdje u pametnom svijetu ne radi netko tko ima šest ili deset godina fakultetskog obrazovanja – ističe dr. Ćenan.

Dodaje kako je narod sve bolesniji, a u bolnicama je sve manje doktora i sve su duže liste čekanja.

– Svaki dan rastrgani smo između onih kojima bismo trebali napraviti hitnu ili obradu u nekom razumnom vremenu i onih za koje vidimo da zloupotrebljavaju sustav, a ne možemo im ništa – kaže dr. Ćenan.

– Broj pacijenata ovih dana u mojoj je ordinaciji oko 60. Međutim, kada je kolega bio na godišnjem i kada smo radili za dvije ambulante, bilo ih je i 110 dnevno – navodi dr. Ćenan, upozoravajući na sljedeće: “Kada govorimo da je to toliki broj kontakata, odmahuje se glavom, pacijenti komentiraju kako to nisu sve pregledi, nego i recepti, potvrde. Ovdje nitko i ne govori da se radi o broju pregleda, ali to je stotinu ljudi koji su kontaktirali ordinaciju jer nešto trebaju. Svaki put netko je trebao saslušati njihov zahtjev, otvoriti karton, ako je riječ o receptu, pogledati pije li pacijent uistinu taj lijek, kada ga je zadnji put podignuo, može li ga sada dobiti, pije li ga kako treba… Ako je riječ o nekoj potvrdi, treba određeno vrijeme da se pogleda medicinska dokumentacije, negdje je potrebno i pogledati pacijenta. Svaki taj kontakt zahtijeva naše vrijeme i u konačnici nosi odgovornost. Svaka potvrda, recept, uputnica nosi odgovornost, ali svi to olako shvaćaju.”

Preoštre kazne

– Ukupno radim 17 godina, a 12 godina sam u svojoj ordinaciji. Kad sam učila mlade kolege, uvijek sam govorila da ne naprave stručnu pogrešku. Sve drugo se može ispraviti, i potvrda i doznaka, recept, uputnica, ali pogrešna dijagnoza, vraćen pacijent koji nije smio biti vraćen, ne – naglašava ova liječnica te upozorava: “Unatrag četiri, pet mjeseci krenule su sulude kontrole HZZO-a. Broje nam kutije lijekova, ako je lijek propisan na dijagnozu infarkta, dobivamo kazne i opomene jer nije propisan na neku njihovu dijagnozu, iako to nigdje ne piše da se on smije samo na tu dijagnozu pisati. Kolegica iz susjednog sela dobila je 40.000 kuna kazne jer je vodila bolovanje pod krivim slovom. Razlika između dva slova košta 40.000 kuna kazne. Isti taj HZZO isplaćuje i kad je ozljeda na radu i kad nije, i kad je dijagnoza “M” i kad je dijagnoza “R”, jedna je osiguravajuća kuća. Međutim, poslali su joj kaznu, jednostavno joj je prekipjelo. Kreću nas kontrolirati zbog administrativnih pogrešaka i to je kap koja je prelila čašu. Ili ćemo stručno pogriješiti ili ćemo propasti zbog kazni HZZO-a – zaključuje dr. Ćenan.

Ova liječnica smatra kako sami moraju uvesti zapadni standard.

– U Britaniji imate 25 pacijenata dnevno i liste čekanja su dva mjeseca. Kod njih svako malo imate štrajk obiteljskih liječnika gdje njihova osiguravajuća kuća želi smanjiti liste čekanja u obiteljskoj medicini i prisiliti liječnike da primaju više pacijenata dnevno. Oni to ne žele, jer kažu da će se neizbježno smanjiti vrijeme za pacijente i povećati mogućnost pogreške i tužbi. Mi ovo moramo uvesti zbog sigurnosti naših pacijenata i nas samih – kaže dr. Ćenan.

Maja MUŠKIĆ

UGROŽENA SIGURNOST PACIJENATA

Akcija “20 minuta”, kaže dr. Ćenan, usmjerena je na povećanje sigurnosti pacijenata o kojoj nitko ne govori. “O toj sigurnosti godinama pokušavamo govoriti, ali ne govori zdravstvena administracija. Ozbiljno mislim da je u svim našim ustanovama ugrožena sigurnost pacijenata, s jedne strane pretjeranom dostupnošću pa pojedini pacijenti nisu educirani i dolaze na hitne prijme radeći nepotrebne, ponavljajuće pretrage, a s druge strane imamo pacijente koji bi trebali napraviti neku pretragu, kao mlada žena koja je danas bila kod mene i treba ultrazvuk, a ako ne potegne neke veze ili pregled ne plati sama, to neće moći napraviti u roku od tri mjeseca”, upozorava dr. Ćenan.


SRAMOTNA IZJAVA MINISTRA NAKIĆA

Izjavu tehničkog ministra zdravlja, dr. Darija Nakića, da je akcija “20 minuta” zapravo štrajk, dr. Ćenan nazvala je sramotnom. “On bi trebao biti taj koji inzistira na sigurnosti pacijenata, a kod nas to ide naopako. On nas prisiljava da primimo sve, da radimo i ono što ne treba, a nije prstom pomaknuo. Već tri godine upozoravamo na putne naloge. Ja sam pri kraju specijalizacije, znači deseta godina fakultetskog obrazovanja, a jutros sam morala na stranici HAK-a provjeravati kilometražu između Ivankova i Slavonskog Broda, odnosno ima li pacijent pravo na putni nalog.

Oglasi
Categories: OBAVIJESTI LIJEČNICIMA | Komentiraj

Navigacija objava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: